L'APARELL DIGESTIU
L’aparell digestiu és el sistema d’òrgans que transforma els aliments en substàncies simples en un procés anomenat digestió. Un cop realitzada la digestió, l’organisme pot absorbir aquestes substàncies i fer-les servir per obtenir energia i matèria per al cos.
El procés de la digestió es realitza de la següent manera:
A la boca, les dents tallen i masteguen el menjar i la llengua el barreja amb la saliva, formant el bol alimentari. A continuació la llengua empeny aquesta massa cap a la faringe.
L’esòfag serveix de conducte de pas pels aliments entre la faringe i l’estómac. Un cop ha arribat a l’esòfag, el menjar passa cap avall fins a l’estómac.
L’estómac tritura i barreja els aliments amb sucs gàstrics i els converteix en una massa anomenada quim.
L’intestí prim és un tub llarg i prim, de més de 5 m de longitud. En ell es produeix la major part del procés de la digestió i l’absorció dels nutrients fins a la sang. El pàncrees i el fetge estan connectats a l’intestí prim i les seves substàncies l’ajuden a dissoldre el quim.
L’intestí prim desemboca a l’intestí gros.
- El pàncrees produeix els sucs pancreàtics que faciliten la transformació dels aliments.
- El fetge produeix i allibera substàncies digestives a l’intestí prim.
- La vesícula biliar emmagatzema la bilis que produeix el fetge.
L’intestí gros és un tub ample d’1,5 m de longitud, situat a l’abdomen. A través de l’intestí gros s’absorbeix la major part de l’aigua, tant la que bevem com la que porten els aliments.
Un cop absorbits els nutrients i l’aigua del menjar, el material sobrant del procés digestiu és excretat per l’anus, la part final de l’intestí gros.